VB-Groep

Nieuwbouw De Caai Eindhoven

Plaats Eindhoven
Opdrachtgever BPD Ontwikkeling
Programma 283 woningen
Bekijk alle gegevens

Herontwikkeling voormalige Campina fabriek naar duurzame stadswijk

Waar ooit de modernste melkfabriek van Nederland stond, staat binnenkort de modernste stadswijk van Eindhoven. Het oude Campinaterrein transformeert naar De Caai: een living lab met betaalbare huur- en koopappartementen. Huybregts Relou bouwt hier aan de eerste 283 betaalbare (huur)woningen verdeeld over twee woontorens. Een mooie stap in het realiseren van duurzame middenhuurwoningen in Eindhoven.

Het plan omarmt het erfgoed en de bijzondere objecten zoals de melkfabriek en gebruiken deze als dragers van het nieuwe plan. Het kenmerkende industriële karakter wordt ook in de opzet van de nieuwe leefomgeving toegepast. Zo blijft het Campinaterrein herkenbaar als een karakteristieke industriële plek.

Betaalbare huurwoningen met BPD Woningfonds

De eerste 283 woningen (van de 700) zijn bestemd voor betaalbare huurappartementen en worden afgenomen door BPD Woningfonds. Tak Lam, Fondsdirecteur BPD Woningfonds vertelt: "Betaalbaarheid van wonen is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Hiermee voegen we gewilde woningen toe aan de stedelijke woningvoorraad van Eindhoven en geven we de toekomstige bewoners en ook de gemeente de geruststelling dat deze woningen langjarig voor de middenhuur beschikbaar blijven."

De eerste twee woontorens

Huybregts Relou is aan de slag met de realisatie van de eerste twee woontorens. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. "We zijn er trots op dat wij ons steentje mogen gaan bijdragen aan de ontwikkeling van De Caai. Een bijzondere uitdaging om de eerste twee woontorens te mogen realiseren rondom de monumenten die blijven staan", aldus Sander van Doorn, Directeur Huybregts Relou.

Ook het toekomstig gebruik van de gebouwen draagt bij aan duurzaamheid en circulariteit. Zo bestaat het idee om een van de gebouwen te transformeren naar een urban farm met foodmarket: een plek waar je lokaal geteelde producten kunt kopen en consumeren. Door de hoogte leent het gebouw zich bovendien goed voor urban farming (stadsboerderijen). Ook zijn er plannen voor een restaurant waar gekookt wordt met eigen producten.

Een bijzondere uitdaging om de eerste twee woontorens te mogen realiseren rondom de monumenten die blijven staan.
Sander van Doorn, Directeur

Integrale aanpak

Op De Caai staat de mens centraal en niet de auto. Het autoluwe gebied kent straks geen stoepen of straten, maar gemengde gebieden voor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk aan de randen van het gebied en in de bestaande gebouwen. In het gebied komt veel groen. Dat creëert gunstige leefomstandigheden voor planten en dieren, is goed voor het waterbergend vermogen en de opname van hitte in de stad.

De modernste stadwijk van Eindhoven

Aan De Caai gaat een nieuwe generatie makers, verbinders, (food)designers en innovators aan de slag. Hun initiatieven om de gezondheid van mens, maatschappij en planeet te verbeteren vragen ruimte om te ontdekken, te cultiveren, te groeien. De Caai biedt die ruimte en doet zo recht aan haar belangrijke verleden én optimistische toekomstbeeld. Bewoners en ondernemers vinden elkaar in de overtuiging dat het allemaal groener en gezonder kan en mag. Dit wordt ondersteund met een Service & Community Concept welke stap voor stap geadopteerd wordt door de gebruikers in het gebied. Hiermee wordt De Caai geen typische stadsbuurt. Waar ooit de modernste melkfabriek van Nederland stond, staat binnenkort de modernste stadswijk van Eindhoven: De Caai!

Projectdetails

Plaats Eindhoven
Opdrachtgever BPD Ontwikkeling
Programma 283 woningen
Woningfonds BPD Woningfonds
Constructeur Adviesbureau Tielemans
Landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture
Architect KAAN Architecten
Architect Mei Architecten & Planners
Architect Studioninedots
Planontwikkeling MATCH Planontwikkeling