VB-Groep

Groot onderhoud Berkdijk Tilburg

Plaats Tilburg
Opdrachtgever Tiwos
Programma Groot onderhoud 277 woningen

Berkdijk klaar voor de toekomst!

In opdracht van woningcorporatie Tiwos wordt noodzakelijk onderhoud uitgevoerd aan 277 woningen in de wijk Berkdijk in Tilburg. Binnen het project wordt noodzakelijk onderhoud uitgevoerd aan de buitenzijde van de woningen. Daarnaast worden de woningen op verschillende manieren verduurzaamd.

Planmatig onderhoud

Er wordt planmatig onderhoud gepleegd aan de woningen: zoals het vervangen en repareren van metsel- en voegwerk, het waterdicht maken van het metselwerk, het gedeeltelijk vervangen van goten (de meeste goten worden hergebruikt), het verwijderen van de gemetselde schoorstenen, het plaatsen van een nieuwe dakdoorvoer, het afsluiten van het schoorsteenkanaal en het vervangen van de bestaande standaard dakramen. Hiernaast worden oude cv-ketels vervangen en wordt de elektrische installatie gekeurd en zo nodig aangepast of vervangen.

Woningverbetering

De woningen worden meteen ook goed geïsoleerd. De daken worden vanaf de buitenkant geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. Ook de buitenmuren worden (na)geïsoleerd: vanaf de buitenzijde worden gaten in de muren geboord om isolatiemateriaal in de spouwmuren te spuiten. Het bestaande glas wordt vervangen door HR++ glas en de kozijnen worden voorzien van tochtwering. Ook wordt de mogelijkheid geboden om de begane grondvloer te isoleren en wordt het vloerluik geïsoleerd.

Bewoners krijgen de mogelijkheid om zonnepanelen aan te brengen op het nieuwe dak. In overleg met opdrachtgever Tiwos wordt bekeken wat hun mogelijkheden zijn.

Een gezonde woning

Doordat alle kieren en naden afgedicht worden, is ventilatie extra belangrijk. Een goed geventileerde woning zorgt voor een gezond binnenklimaat. Hiervoor worden ventilatieroosters in de woningen geplaatst en komt er een ventilatie spaarpomp op de zolderverdieping. De spaarpomp zuigt via een rooster lucht uit de keuken, de badkamer en de toiletruimte. In de spaarpomp zitten sensoren om de ventilatie bij te sturen als de lucht in de woning teveel vocht of CO₂ bevat. De spaarpomp 'hergebruikt' de warme lucht in de woning waardoor de CV installatie minder energie verbruikt.

Biodiversiteit

Tien topgevels in de wijk worden voorzien van groen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit in de wijk maar ook voor een koelere gevel in de zomer. In de daken worden voorzieningen aangebracht voor huismussen en in een aantal gevels worden inbouwstenen geplaatst voor vleermuizen en gierzwaluwen.

Overleg tussen alle partijen

Alle werkzaamheden worden in goed overleg met Tiwos en de bewoners uitgevoerd. Bewoners worden tijdig geïnformeerd over de planning en in de ingerichte modelwoning is dagelijks een bewonersbegeleider aanwezig. In de modelwoning ervaren bewoners wat zij in hun eigen woning kunnen verwachten.

Begin 2023 is gestart met dit project. Gedurende het project wordt elke dag een nieuwe woning opgestart en een woning opgeleverd. Op deze manier is naar verwachting de gehele wijk eind 2024 verduurzaamd en gerenoveerd.