VB-Groep

Tilburgse wijk Wandelbos klaar voor de toekomst

4 oktober 2023

In de wijk Wandelbos in Tilburg heeft VB Bouw de afgelopen twee jaar, in opdracht van woningcorporatie TBV Wonen, groot onderhoud uitgevoerd aan 281 woningen. De werkzaamheden binnen de laatste fase – bestaande uit 37 woningen – zijn inmiddels geheel afgerond en hiermee is het project voltooid. Om dit te vieren nodigde de Tilburgse woningcorporatie afgelopen week bewoners en betrokkenen uit voor een afsluitende borrel in de wijk!

Het verduurzamen en renoveren van woningen in bewoonde staat is voor bewoners een ingrijpende periode. Daarom werden zij tijdens dit feestelijke moment bedankt voor hun gastvrijheid, begrip en medewerking gedurende het project. En ook aan de kinderen in de wijk werd gedacht: zij kregen allemaal een lekkere suikerspin. Ter afsluiting kregen alle aanwezigen een mooi vogelhuisje of insectenhotel cadeau.

Verduurzaming op grote schaal met VB GO

In december werd de eerste fase van 244 woningen al afgerond in de Tilburgse wijk; deze tweede en laatste fase kreeg eenzelfde aanpak, waarmee heel Wandelbos klaar is voor de toekomst.

Het project werd uitgevoerd via de procesmatige aanpak VB GO, waarbij verduurzaming wordt gecombineerd met groot onderhoud. Van elke woning zijn de spouwmuren gevuld met isolatie, is het glas vervangen door HR++ glas en zijn de voor- en achterdeuren vervangen. Ook zijn de daken geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Het verwarmen van de woningen gebeurde al door middel van stadsverwarming. Om het water gasloos te kunnen verwarmen zijn de keukengeisers vervangen door elektrische doorstroomapparaten. Zo kon in elke woning de gasaansluiting geheel worden verwijderd. Vanwege het verhoogde elektraverbruik zijn ook de huisaansluitingen verzwaard. Ook konden bewoners kiezen voor een complete renovatie van de keuken, badkamer of toilet.

Verduurzaming Wandelbos Tilburg

Groot onderhoud aan 281 woningen in opdracht van TBV Wonen.

Bekijk project