VB-Groep

De kracht van VB Bouw

22 juni 2023

De vraag van een opdrachtgever trekt zich niets aan van de manier waarop je bedrijf is georganiseerd. De opgave heeft lak aan afdelingsgrenzen, hiërarchie en verborgen bedrijfspolitieke agenda’s. “Er ligt gewoon een klus die geklaard moet worden op de best mogelijke manier,” vat Inge Peeters-d'Hondt samen. “Juist dat maakt VB Bouw zo’n fijn bedrijf om voor te werken. Resultaat staat voorop en dat resultaat komt samen.”

Inge is onze planontwikkelaar. Want ja, VB Bouw bestaat uit een klein, slagvaardig team, maar heeft – anders dan de meeste andere bouwers van vergelijkbare omvang – wel een eigen afdeling planontwikkeling. “Dat maakt dat we opdrachtgevers al aan de voorkant werk uit handen kunnen nemen. Heel vaak is ons vertrekpunt een voorlopig ontwerp of niet eens dat, maar enkel een schets.

Inge Peeters, Planontwikkelaar

Waar een ander misschien zegt ‘dit is voor ons nog niet voldoende uitgewerkt, hier kunnen wij geen plan van aanpak, laat staan een prijs, op loslaten’, ontwikkelen wij die summiere input naar een technisch ontwerp met bestek. Dat willen we ook het liefste. Want hoe eerder wij onze expertise kunnen inbrengen, hoe beter, slimmer, voordeliger of duurzamer het resultaat zal zijn.”

Hoe eerder we onze expertise kunnen inbrengen, hoe beter het resultaat.
Inge Peeters-d'Hondt, Planontwikkelaar

Buiten de grenzen van je discipline kijken

Inge maakte weloverwogen de overstap naar het beginnende VB Bouw. “Op zich had ik daar genoeg mooie en uitdagende projecten onder handen, maar voor mij voelde zo’n grote organisatie als een keurslijf. Op zo’n plek is nauwelijks ruimte om buiten de lijntjes te kleuren. In een jonge onderneming als deze is nog niet alles in beton gegoten en wordt er van je verwacht dat je out of the box kunt denken. Dat je je buiten de grenzen van je eigen discipline kunt en durft te bewegen. Alles wat nodig is om het beste resultaat voor opdrachtgever en gebruiker neer te zetten.”

Praktisch en pragmatisch

Inge’s collega, Mark Adam, kan dat alleen maar onderschrijven. Mark, kostendeskundige, maakte eenzelfde overstap van een groot bouwconcern naar het nieuwe VB Bouw. “Ik was daar bezig met immens grote projecten die van zich deden spreken en met toonaangevende prijzen zijn bekroond. Natuurlijk is het ontzettend leuk en uitdagend om daarbij betrokken te zijn en in elke fase je financiële expertise in te kunnen brengen. Maar uiteindelijk miste ik de gedrevenheid van een team dat er echt voor gáát. Niet voor aandeelhouders, maar voor de klant! Bij VB Bouw kan ik veel meer mijn eigen visie en ideeën kwijt. Hier ben je echt van betekenis, jijzelf, direct. Want dat is wat deze organisatie misschien nog wel het meeste kenmerkt. Het praktische en pragmatische. Hier geen zware managementlaag die alles oppakt en delegeert. In plaats daarvan zitten we gewoon op de juiste momenten met de juiste mensen aan tafel om te overleggen, van en met elkaar te leren en beslissingen te nemen.

Mark Adam, Kostendeskundige VB Bouw Breda

Daardoor zijn de lijnen kort en kun je razendsnel schakelen. Maar het betekent óók dat je je niet achter een leidinggevende kunt verschuilen. Wat je toezegt, moet je zelf ook oplossen en je zult heel goed moeten weten waar je het over hebt, om je beloftes gestand te kunnen doen. Opdrachtgevers vinden dat een verademing.”

Bij VB Bouw kan ik mijn eigen visie en ideeën kwijt. Hier ben je echt van betekenis, jijzelf, direct!
Mark Adam, Kostendeskundige

Resultaat komt samen

“In dit team staan we samen aan de lat en dus houden we elkaar scherp,” besluit Inge. “Dat betekent dat we altijd kritisch zijn. Naar elkaar, maar ook naar de klant. Als we denken dat het beter kan, slimmer of voordeliger, dan geven we dat aan. Want uiteindelijk gaat het erom dat je samen tot het beste resultaat komt.”