VB-Groep

CPO SphinxTuin Maastricht

Plaats Maastricht
Programma 29 appartementen
Bekijk alle gegevens

Innovatieve ontwikkel- en bouwvorm

SPHINXTUIN is een initiatief voor het ontwerpen en bouwen van een modern woonwerk-complex in de binnenstad van Maastricht.

Donderdag 30 augustus 2018 werd het startschot gegeven voor de bouw van het SphinxTuin-complex, nieuw voor Maastricht als CPO-project. Het CPO project was tevens de eerste nieuwbouw van het snelgroeiende Sphinxkwartier op het terrein van de voormalige sanitair-fabriek.

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een innovatieve ontwikkel- en bouwvorm waarbij de toekomstige bewoners van meet af aan de regie voeren over hun eigen woning.
De Sphinxtuiners hebben in nauwe samenwerking met architect Mathieu Bruls en Smeets Bouw de ontwikkeling van het project mee begeleid, het eigen appartement ingedeeld en het project voorgefinancierd. SphinxTuin is voor de gemeente Maastricht een pilot met burgergestuurd bouwen, net als het collega-project Les Mouleurs, dat naast SphinxTuin is gerealiseerd. Ook de gemeenteraad en het college van B&W hebben zich van harte achter het initiatief geschaard.

In het hoofdgebouw zijn 29 appartementen van diverse omvang (van 55 tot 200 m² gebruiksoppervlak) en een gezamenlijke ruimte gerealiseerd, waarbij de toekomstige bewoners zelf de indeling konden bepalen. Annex is een vijftal 'townhouses' gerealiseerd.

Diverse gemeenschappelijke voorzieningen maken deel uit van het programma: een ontmoetingsruimte, gastenkamers, een gezamenlijke binnentuin en de optie om deel te nemen aan een car-sharing-programma.

Projectdetails

Plaats Maastricht
Programma 29 appartementen
BVO 5743 m2
Architect Mathieu Bruls