VB-Groep

Groot Onderhoud de Haren 's-Hertogenbosch

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma Verduurzamen 325 woningen
Bekijk alle gegevens

Verduurzamen op maat van meer dan 300 woningen

Woningcorporatie Zayaz bezit veel huurwoningen in de wijk de Haren in Den Bosch. Gebiedsontwikkeling de Haren is er op gericht om niet alleen de bestaande woningvoorraad (huur) te verduurzamen, maar ook bij te dragen aan de woningnood door nieuwbouw. Een groot onderdeel van de gebiedsontwikkeling is de verduurzaming van ongeveer 325 woningen. Wij als Huybregts Relou werden uitgedaagd om samen met Zayaz een plan te ontwikkelen voor deze huurwoningen.

Voordat er gestart werd met de verduurzaming van de woningen, was er de mogelijkheid om de plannen via een proef te toetsen in een leegstaande woning, daarna hebben we in bewoonde toestand meerdere proefwoningen gerealiseerd voor toekomstige bewoners.

Veel keuzevrijheid

Bijzonder in dit project was de grote mate van keuzevrijheid door de bewoners. Naast een aantal verplichte werkzaamheden, hadden bewoners zelf de keuze wat ze wilden verbeteren aan hun huis. Dit ging niet alleen om een nieuwe badkamer, keuken of toilet, maar ook om gevelvervanging in combinatie met dakisolatie en zonnepanelen. Letterlijk verduurzamen op maat. Dankzij een goed inhoudelijk plan en een juiste, persoonlijke manier van aanpak is het draagvlak zeer hoog: tot nu toe hebben bijna alle bewoners besloten hun huis te laten verduurzamen.

Hoe verduurzamen?

Een aantal werkzaamheden waren verplicht en voerden we bij alle woningen uit. Dit ging onder andere om het verwijderen van asbest in de gevel, het vervangen van dakpannen en het vervangen van de CV-ketel en -leidingen. De andere keuzes waren aan de bewoner zelf.

Als men koos voor gevelvervanging en dakisolatie, brachten we een prefab gevel aan. Op de begane grond haalden we de oude gevel er in zijn geheel uit, op de eerste (en – afhankelijk van het type woning – eventueel tweede) verdieping haalden we alleen het buitenblad van de gevel af. De dakisolatie brachten we van buitenaf aan. De aangebouwde entree/berging is traditioneel geïsoleerd en afgewerkt met gevelstuc, het platte dak is voorzien van extra isolatie. Aanvullend kon een bewoner op basis van een adviesgesprek kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Naast de verduurzaming van de schil kon een bewoner ook kiezen voor een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet.

Gedegen voorbereiding

Dit project kent een lange voorbereidingsfase. Hierbij ging het om het ophalen van woonwensen bij bewoners, technische onderzoeken, flora en fauna onderzoek en -maatregelen, het vormen van een plan en het financieel vertalen van dit plan. Het uitvoeren van drie proefwoningen en daarna een proefblok gaf aanleiding tot gedeeltelijke bijstelling van het plan en daarmee de planning en begroting. Dankzij de nauwe samenwerking tussen Zayaz en Huybregts Relou kon het projectteam snel schakelen bij de te maken keuzes. Het gehele project wordt in 3 faseringen uitgevoerd, waarvan fase 1 reeds is afgerond.

Tevreden bewoners

Het draagvlak voor de verduurzaming is erg groot. Bewoners raken enthousiast doordat ze bij de proefwoningen en het proefblok zien wat de verduurzaming hen oplevert. Omdat we met prefab gevels werken, gaan we vrij snel door de wijk heen. Al met al zijn bewoners dik tevreden over de verduurzaming in hun wijk en van hun eigen woning.

Projectdetails

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma Verduurzamen 325 woningen
Architect BuroKade
Gevelsysteem RC Panels
Dekdekker Meulendijks Dakwerken en Van Hoek Dakbedekkingen
Stucadoor & afbouwbedrijf Willems