VB-Groep

Groot Onderhoud 172 appartementen 's-Hertogenbosch

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma 170 appartementen en 4 winkelpanden
Bekijk alle gegevens

Portieketageflats weer klaar voor de toekomst

In de Pieter Breughelstraat en Jordaensstraat knapten wij 170 appartementen en 4 winkels op. We renoveerden bijna alle woningen naar energielabel A. Naast de 'basis' werkzaamheden konden bewoners voor een aantal dingen kiezen. Bijvoorbeeld zonnepanelen en geluidwerende plafonds.

Wat hebben we gedaan?

De woningen zijn gebouwd in 1952 en waren verouderd. Na deze renovatie zijn de woningen weer 'van deze tijd', zodat bewoners er met plezier kunnen blijven wonen. Bijna alle woningen hebben nu energielabel A. Ze zijn niet alleen energiezuiniger, maar ook minder gehorig en veel beter geïsoleerd. Zo lossen we tochtproblemen op. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een beter binnenklimaat. De renovatiewerkzaamheden leiden niet tot een huurverhoging.

Planning

De werkzaamheden zijn gestart in maart 2020. De binnenwerkzaamheden zijn afgerond in het voorjaar van 2021. We verwachten de buitenwerkzaamheden in juli 2021 helemaal af te ronden.

Mening van bewoners

In de voorbereiding was een onderzoeksbureau ingeschakeld. We wilden van de bewoners weten wat zij de belangrijkste plus- en minpunten vonden aan hun woning. Bewoners konden ook laten weten wat zij graag anders wilden. De uitkomst van dit onderzoek gebruikten we voor de planvorming.

Voor dit project was géén projectcommissie samengesteld waarin bewoners anderen vertegenwoordigen. Iedereen vertegenwoordigde zichzelf. De HBV-Zayaz was bovendien aangesloten bij de plannen en de uitvoering.

Keuzes voor bewoners

Bewoners kregen - naast de 'basis' werkzaamheden - de mogelijkheid om voor een aantal dingen te kiezen:

  • Geluidwerende plafonds in de hal, woonkamer en slaapkamers
  • Kleuren en afwerking in de keuken, badkamer en toilet
  • Zonnepanelen (6 of 8 stuks, afhankelijk van de ligging)

Bijzonder in dit project

We knapten niet alleen de huizen op, maar ook de buurt: er zijn klimplanten en vaste planten geplaatst op de kopgevels aan de kant van de Pieter Breughelstraat.

Projectdetails

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Zayaz
Programma 170 appartementen en 4 winkelpanden
Architect De Loods Architecten